Moja košarica:

0 izdelkov - €0,00
V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

0

Dobrodošli v spletni čajnici!

Črni čaji

Izdelki 1 do 15 od skupno 17

Stran:
  1. 1
  2. 2

Mreža  Seznam 

Izdelki 1 do 15 od skupno 17

Stran:
  1. 1
  2. 2

Mreža  Seznam 


Črni čaj in priprava:


Po količni porabe v svetu je črni čaj "glavni", čeprav je v zgodovini časa tako rekoč še novinec.

Nabrane lističe čajevca Camellia sinensis pustijo nekaj časa ležati, da ovenijo. Nato sledi strojni ali ročni postopek valjanja, pri katerem se izloči sok z encimi. Sledeča faza fermentacije je najobčutljivejši del postopka pridelave črnega čaja. Z dodajanjem vlage se vrši pri temperaturi 27 stopinj in pri tem se izločajo eterična olja. Listi se med tem postopkom obarvajo črno, na koncu čajne lističe posušijo z vročim zrakom ter jih skozi sita ločijo po velikosti.

Na splošno ima črni čaj močnejši okus in vsebuje več kofeina kot manj oksidirani čaj (zeleni, oolong ali beli). Za razliko od drugih čajev ohranja okus več let in kljub oksidaciji med predelavo deluje kot antioksidant.

V 19. stoletju je postalo popularno aromatiziranje čajev.Najbolj znan aromatizirani črni čaj je nedvomno Earl Grey z dodatkom bergamotovega olja, uporabljajo pa se tudi drugi dodatki (vanilija, kokos, mandelj, meta, ...).

Priprava:
Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko čaja. Vrelo vodo prelijemo čez čajne lističe in pustimo od minute do treh minut. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih dveh minutah, kasneje pa ta tanin, ki pomirja.