Moja košarica:

0 izdelkov - €0,00
V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

0

Dobrodošli v spletni čajnici!

Razni čaji

Izdelkov: 8

Mreža  Seznam 

Izdelkov: 8

Mreža  Seznam 


Razni čaji in priprava:


LAPACHO

Iz skorje južnoameriškega drevesa Lapacho se pridobiva čaj Lapacho. Ne vsebuje teina, je poln vitaminov in mineralov (železo, kalcij, magnezij, mangan, jod, ...).Posebej okusen je z dodatkom medu ali smetane.

Priprava:
2 čajni žlički Lapacho čaja dodajte v 1 liter vrele vode in pustite vreti na nizki temperaturi za 5 do 10 minut. Čaj odstavite in ga pustite stati 20 do 30 minut.

PU-ERH

O pridelavi čaja iz kitajske province Yunnan je znanega malo. Odkrili naj bi ga, ko je več mesecev potoval iz Yunnana na cesarski dvor in so listi čajevca oveneli in splesneli. Zdaj je izhodišče zanj zeleni čaj, ki ga stisnejo v pogače, cepijo z žlahtnimi plesnimi in pustijo v vlažnem prostoru. Ko je naknadna fermentacija končana, ga posušijo in nato čaj zori še več let. Starejši kot je, žlahtnejši in bolj zdravilen je, učinkovit pa ni samo zaradi vpliva posameznih sestavin, temveč tudi zaradi delovanja celote. Pu erh se najbolj prileže zjutraj ob kombinaciji s telesno aktivnostjo.

Priprava:
Pu Erh se ne pripravlja kot ostali zeleni čaji, temveč lahko njegove lističe vržemo v vrelo vodo (okoli 95℃, torej malo se naj ohladi). Brez skrbi ga lahko pustimo notri približno 3, 4 minute. Lahko pa ga pripravimo s prelivanjem. Po prvem prelitju ga pustimo stati približno deset minut, nato precedimo. Dobimo temno rjavo tekočino, izrazito zemeljskega vonja in okusa. Še enkrat prelijemo, pustimo stati deset minut in precedimo. Pu-erh lahko prelijemo še v tretje, preliv je svetlejše barve, manj izrazitega okusa in učinkovanja.

MATE

Mate čaj iz posušenih in zdrobljenih listov visokega zimzelenega drevesa vsebuje manj kofeina kot pravi čaj, vendar je v njem veliko več polifenolnih spojin. Ljudje, ki se bojujejo z odvečnimi kilogrami posegajo po mate čaju, da bi si zmanjšali tek po hrani.

Priprava:
Mate tradicionalno pripravljamo v bučki, ki jo imenujejo mate ali cuia in ga srkamo po kovinski slamici z imenom bombilla. Bučko napolnimo do tretjine z zdrobljenimi listi ter prelijemo z ne povsem vrelo vodo. Pustimo približno pet do osem minut, nato čaj popijemo po slamici. Prilijemo vrelo vodo in mate čez nekaj minut posrebramo skozi slamico. Postopek ponovimo še enkrat ali dvakrat. Drugače pa mate pripravimo podobno kot ostale čaje: zvrhano žličko prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut ali več in precedimo. Pijemo brez dodatkov ali z dodatki praženega sladkorja in/ali limonin sok.

BELI ČAJ

Beli čaj, ravno tako kot zeleni, črni in oolong čaj, pridelujejo iz lističev čajevca Camellia sinensis. Razlika je le, da so lističi za pripravo belega čaja neobdelani in nefermentirani. Običajno vsebuje še veliko zaprtih vršičkov poganjkov, zato so izrazito belkasto puhasti, kar jim tudi daje ime. Vsebnost kofeina je v zelenem in belem čaju približno enaka.. Izvlečke belega čaja vedno pogosteje uporabljajo tudi v kozmetični industriji za preprečevanje staranja kože. Priprava: Za skodelico čaja uporabimo žličko do žličko in pol čaja. Prelijemo z vodo segreto na 90℃ in pustimo učinkovati štiri do pet minut. Za pripravo dobrega belega čaja je najpomembnejša prava temperatura vode, saj pri visokih temperaturah čaj dobi trpek in grenak priokus.

Priprava:
Kitajci imajo navado, da beli čaj najprej sperejo z vročo vodo, približno 20 sekund, in ga še enkrat prelijejo, vendar ga tokrat v vodi pustijo tudi do 15 minut.

RUMENI ČAJ

Rumeni čaj je iz vršičkov izbranih dreves čajevca, ki jih z obdelavo spremenijo v ploščate rumene lističe. Posebej priljubljen je postal v farmaciji in kozmetiki, saj kroži fama da naj bi pospeševal izgorevanje odvečne maščobe ter povečal porabo energije, ki jo potrebujemo za prebavo. Dober rumeni čaj je prava redkost in cena je temu primerna.

Priprava:
Pripravljamo ga tako kot zelene kitajske čaje.

OOLONG

Oolong čaj se prav tako prideluje iz čajevca Camellia sinensis. Glede na vrsto ga uvrščamo nekje vmes med zeleni in črne čaje, glede na to da ga pri njegovi pripravi bolj oksidirajo (fermentirajo) kot zeleni in manj kot črni čaj. Postopek izdelovanja čajev oolong je zahteva veliko ročnega dela. Čajne lističe po obiranju večkrat ročno svalkajo, sušijo, segrevajo in spet svalkajo. Barve oolong čajev so po pripravi od skoraj prozornih preko zelenorumenih in oranžnorjavih vse do rdečih.

Priprava:
Oolong čaj lahko pripravimo na dva načina. Lahko se poslužimo načina priprave kot pri črnih čajih ali pa na skodelico odmerimo dve žlički ali celo več čaja in ga prelijemo z vročo vodo. Pustimo minuto in precedimo. Postopek večkrat ponovimo, vedno s sveže zavreto vodo, in čas namakanja lističev vsakič podaljšamo za minuto. Čaje oolong pijemo brez dodatkov.